Pe teritoriul Romaniei exista o multime de monumente istorice importante. Ele au nevoie de intretinere permanenta si de lucrari de renovare, reabilitare executate cu grija si cat mai corect pentru a se pastra valoarea lor si importanta pe care o au astfel de obiective. Pot fi bunuri imobile, constructii sau terenuri cu semnificatii aparte pentru cultura, istoria locala, nationala, pentru civilizatia nationala.
Proiectele ambitioase de digitizare, reabilitare si renovare a patrimoniului national, in care sunt incluse si monumentele istorice, nu ar fi posibile in prezent in lipsa unor metode moderne si eficiente de evaluare. Una dintre acestea este scanarea 3D. Se obtin informatii complete si complexe in format digital despre monumentele istorice vizate, toate informatiile contribuie la digitizarea patrimoniului si descoperirea unor probleme legate de fatade sau de structuri peste care timpul si-a lasat amprenta mai mult decat ar fi trebuit.
In urma procesului de scanare monumente istorice cu tehnologii de ultima generatie avem copii in format digital ale monumentelor sau cladirilor vizate, determinand o restaurare mai rapida si mai simpla a monumentelor, cu o precizie si o acuratete excelente. Si costurile sunt mai mici si lucrarile ce urmeaza a fi executate vor avea rezultate mult mai bune.
Se protejeaza patrimoniul national, orice fel de obiectiv monument istoric poate fi scanat, de la biserici si case memoriale la cladiri cu o insemnatate foarte importanta pentru cultura nationala, incluse in patrimoniu. Intrucat multe dintre cladirile se afla intr-un stadiu avansat de degradare, scanarea 3D este necesara pentru a depista toate problemele existente si pentru a lua masurile necesare prevenirii unor degradari si mai avansate. In cazul unui incendiu devastator sau distrugerii aproape complete a unei cladiri din patrimoniul national reprezentarea 3D va ajuta la refacerea sa exact asa cum era inainte de accidentul nedorit.
Norul de puncte 3D obtinut in urma unei scanari 3D sau dupa o scanare mobila a terenului aferent monumentului istoric vizat va permite crearea unei imagini 3D a cladirilor din patrimoniul national, bugetarea si planificarea pentru proiectele de interventie fiind mult mai simpla.
Monitorizarea monumentelor istorice in timp este un alt avantaj al scanarilor 3D. Se observa schimbari aparute, degradari care s-au extins, probleme de structura sau se analizeaza punctual anumite probleme grave pe care le are respectivul monument. Unde e cazul se ataseaza o poza cu o claritate foarte mare, se aplica metric asupra modelului 3D pentru o observatie mai clara a monumentului.
Si un lucru foarte important: se analizeaza detaliile fara afectarea suprafetelor sau a structurii obiectivelor scanate 3D, se calculeaza exact volume si se observa orice fel de transformari structurale punctuale. Prin intermediul datelor colectate se analizeaza rapid fatade, pereti, pardoseli, indiferent cate obstacole exista. Astfel orice decizii se iau mai usor si mai repede, in baza unor informatii cu o precizie mult mai mare decat cele obtinute prin metode clasice de evaluare si observare.
Sursa foto: Topo Live Engineering

Niciun comentariu: